Vērtīgais plūškoks

Domājot par to, kā daba var nākt palīgā imunitātes stiprināšanā, uzmanību noteikti izpelnās vērtīgais plūškoks. Noskaidrosim – kāpēc?

Plūškoka īpašības zināmas gadu tūkstošiem, plūškoka iedarbību bija novērojuši jau antīkie ārsti – Hipokrāts, Dioskorīds un Galēns, kas plūškoku uzskatīja par vienu no vērtīgākajiem dabas dziednieciskajiem augiem.  Pirms pasaule iepazina antibiotikas, plūškoks bija viena galvenajām sastāvdaļām daudzos preparātos. [1]

Savulaik Latvijā no Vācijas plūškoku ieveda baronu dārznieki – galvenokārt dziedniecībai un gastronomijai. Medicīnā izmanto melno plūškoku (Sambucus nigra). Sastopams ir arī sarkanais plūškoks (Sambucus racemosa – ar sarkaniem augļiem), kas ir indīgs. Melnais plūškoks zied baltiem, sīkiem, smaržīgiem ziediem maijā un jūnijā, bet mazie melni violetie augļi nogatavojas augustā un septembrī. [2]

To plaši izmanto daudzviet pasaulē un bieži dēvē par dzīvības koku. Melnā plūškoka augļi ir vērtīgs un spēcīgs antioksidantu (galvenokārt antocianīnu) avots. [3] Tie var ietekmēt slimības procesu, neitralizējot oksidatīvo stresu un stimulējot imūnsistēmu. [4]

Melnā plūškoka ziedi satur glikozīdu sambunigrīnu, flavonoīdus, ēterisko eļļu, organiskās skābes, miecvielas, fenolskābes, triterpēnus, sterolus, triterpēnskābes, gļotvielas un minerālvielas, īpaši – kāliju. Augļos ir organiskās skābes, antocianglikozīdi, askorbīnskābe un citas vielas. Medicīnā izmanto gan ziedus, gan augļus.

Plūškoks paaugstina organisma aizsargspējas pret vīrusu izraisītām infekcijām, un to iesaka lietot gripas un saaukstēšanās gadījumā. [1]

 

Literatūra

  1. Christian KrawitzMobarak Abu MraheilMichael SteinCan Imirzalioglu, Eugen Domann, Stephan PleschkaTorsten Hain.Inhibitory activity of a standardized elderberry liquid extract against clinically-relevant human respiratory bacterial pathogens and influenza A and B viruses. BMC Complement Altern Med. 2011; 11: 16. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3056848/. Accessed June, 2020
  2. Helēna Rubine, Vija Eniņa. Ārstniecības augi. Apgāds Zvaigzne ABC: 226. – 228.lpp
  3. Dżugan MałgorzataPizoń Aleksandra,Tomczyk Monika,and Kapusta Ireneusz. A New Black Elderberry Dye Enriched in Antioxidants Designed for Healthy Sweets Production. Antioxidants (Basel). 2019 Aug; 8(8): 257. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6720257/ Accessed June, 2020
  4. Andrzej Sidor, Anna Gramza-Michałowska. Advanced research on the antioxidant and health benefit of elderberry (Sambucus nigra) in food – a review. Journal of Functional Foods. Volume 18, Part B, October 2015, Pages 941-958. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1756464614002400. Accessed June, 2020